Nagykároly kulturális intézményei

Károlyi-kastély – Városi Múzeum

 A Károlyi-kastély a 15–16. századi vár helyén, Joseph Bitthauser tervei alapján 1794-ben, késő barokk stílusban épült. Ma városi múzeum, kiállítóterem, 80 ezer kötetes könyvtár és kultúrház működik benne. Középső bástyájának teteje kilátó.

„A hajdanvolt Nagykároly\" - Helytörténeti kiállítás

A kastély földszintjén található állandó kiállítás négy tematikusan rendezett teremben mutatja be Nagykároly város múltját. A kiállításban a helytörténeti adatokon túl a környéken feltárt régészeti leletek, a helyi hagyományos kézműves, valamint a város egyházainak története és művészeti értékei láthatók.

Történelmi enteriőr kiállítás

A Károlyi kastély első emeletén, tíz teremben rendezett kiállítás az új-kori kastély mindennapjait, sajátos hangulatát kívánja bemutatni. A tárlat célja egy arisztokra család rezidenciájaként szolgáló kastélybelső korhű, a 19. század második felére jellemző megjelenítése.

Afrika expo

Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor afrikai vadásztrófea- és fegyver-gyűjtemény 2013-ban került a Nagykárolyi Városi Múzeum birtokába, ezeket Pánczél Zoltán Tibor örökösei adományozták az intézménynek az ő végrendelete alapján. A kiállítás Pánczél Zoltán Tibor gyűjteményének darabjaiból, vadásztrófeákból, vadászattal kapcsolatos tárgyakból és fegyverekből áll.

Nagykárolyi Városi Múzeum

Cím: 445100, Nagykároly Piaţa 25 Octombrie nr. 1

Telefonszám: (261) 864-981

E-mail: nagykarolyi@freemail.hu

castelul.karolyi@gmail.com

Nyitva tartás: Télen: K-P 9-17, Szo 10-14, V 9-17

Nyáron: K-P 10-18, Szo 10-14, V 10-18

Local Art → \"Vasile Vénig László\" Fotóklub

Kálvin-központ

2019 októberében avatták fel a magyar állam támogatásával felépült Kálvin-központot, mely templomot, közösségi házat, és óvodát foglal magába.

Nuferilor utca 18 (leendő Kálvin János utca/tér 1. sz.).

Hívás +40 261 866 719

nagykaroly.kertvaros@gmail.com

Nagykárolyi Városi Színház

A Nagykárolyi Városi Színházat 1907-ben építették, Kopeczek György tervei alapján. 1920-ig Gáll József nagykárolyi író nevét viselte, később a Carmen Sylva nevet kapta. A színháznak saját színtársulata volt, amit 1901-ben alapított Krémer Sándor. 1920-ban a társulat feloszlott, az épületet bérbe adták filmvetítésekre. 1945 után Népszínház lett. 1953-ban felújították, szecessziós stílusát mind kívül, mind belül átépítették, belső terének páholysorait lebontották.  A színházat egy Európai Uniós pályázat keretén belül felújították, mely során eredeti formáját nyerte vissza, páholysoraival. Ma a színház a legmodernebb technológiákkal van felszerelve, 281 ülőhellyel rendelkezik.

2016 áprilisa óta ismét otthont ad színházi előadásoknak, klasszikus zenei és egyéb kulturális rendezvényeknek.

str. Iuliu Maniu 12.

+40 261 865 006

culturacarei@yahoo.com

http://www.culturacarei.ro

Nagykárolyi Művelődési Központ

Strada Iuliu Maniu, nr. 12-14

tel. 0261.865.006

e-mail: culturacarei@yahoo.com

www.culturacarei.ro

Amfiteátrum

A Nagykároly központjában található amfiteátrumban számos zenei programot szerveznek.

Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében.

A Szent László Katolikus Közösségi Ház

A nagykárolyi főesperességi hivatalhoz tartozó lelkiségi csoportok, kisközösségek, mozgalmak, egyesületek, szervezetek rendezvényeinek, programjainak kiszolgálása, közösségi központtá tétele. Közösségi élet biztosítása a nagykárolyi és környéki keresztény fiatalok és minden korosztály számára.

A keresztény kultúra és szellemiség ápolása. Vallási, ifjúsági, kulturális programok, rendezvények helyszínének a biztosítsa, valamint ezen tevékenységek elősegítése, motiválása.

Civil kulturális egyesületek, szervezetek, és színtársulatok programjainak lebonyolítása, a város kulturális életébe való bekapcsolódás.

Str. Somes nr. 14, Romania

Adminisztrátor: Vénig Árpád

Mobil: 0751-836541

Web: www.szatmariegyhazmegye.ro/url/Centrum-Ladislau

A város nagyrendezvényei

Carei Fest

A Nagykárolyi Művelődési Központ, a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ, valamint a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság együttműködésében rendezik meg a Carei Fest rendezvénysorozatot nyáron, a Károlyi-kastély parkjában. A nagykárolyiak fesztiváljának programját az Ifjúsági Nap nyitja, a majd' egyhetes AugustFest után pedig folklórfesztivállal zárul. A rendezvénysorozat programjai a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és Nagykároly Helyi Tanácsának a támogatásával valósulnak meg.

Karoler Schwabenfest  - Sváb Fesztivál

A Károlyi-kastély parkjában sorra kerülő ünnepség, a „sváb fesztivál”, amelyet immár hagyományosan minden évben megszervez a Német Demokrata Fórum nagykárolyi szervezete, lelki megalapozással kezdődik, látványos felvonulással folytatódik, majd a kastélykertben fejeződik be a részt vevő csoportok fellépésével.

Karácsony Varázsa Fesztivál

Több mint tív éve szervezik meg a nagyszabású rendezvénysorozatot.

Villa Karul Középkori Fesztivál

A Nagykárolyi Művelődési Központ, valamint a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság Nagykároly Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatásával rendezték meg 2017-ig nyaranta a Villa Karul Középkori Fesztivált. Hagyományosan a kastélykertből induló középkori felvonulással vette kezdetét a fesztivál. A rendezvényen kézműves foglalkozások és középkori játékok várták a gyerekeket (gólyalábasok, diótörők, karikázás, mocsárjárás, malmozás, kötélhúzás, fafaragás, cserzés, gyöngyfűzés, bútor- és üvegfestés stb.), valamint lovagi párviadalok, íjászversenyek, szórakoztató játékok, mesetábor, koncert és tűz show is a program része volt.