Ruha István hegedűvirtuóz halálának 16. évfordulóján a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság koszorút helyezett el a művész síremlékénél, aki 1931. augusztus 17-én született Nagykárolyban.

\"Fellépett a világ legnagyobb színpadain, híres zeneművészek és karmesterek mellett játszhatott. Az újságok címlapján jelent meg az egész világon, amikor a világ jobban értékelte a művészetet, a szépet, a kultúrát, mint a sokkot, a borzalmat, a giccset, amikor a hírnév azt jelentette, hogy értékelték a tehetséget és a zsenialitást. A hazai és a nemzetközi zenei élet nevezetes személyisége volt, a kortárs hegedűművészet jeles képviselője. Mindig büszke volt szülővárosára. Erkölcsi kötelességünk, hogy emlékét őrizzük, ápoljuk, és büszkék legyünk mi is és a jövő generációja is arra, hogy abban a városban élünk, ahonnan Ruha István és még sokan mások elindultak a nagy színpad felé\" - olvasható a Bogdan Georgescu igazgató által szignózott közleményben.

Ruha István (Nagykároly, 1931. augusztus 17. – Kolozsvár, 2004. szeptember 28.) romániai magyar hegedűművész, kamarazenész.

Első hegedűjét négyéves korában kapta. Nagykárolyban a Hubay-tanítvány Orosz Rózsika tanítványa volt. A második világháború után a nagykárolyi piarista atyák segítségével jutott el Kolozsvárra, ahol a konzervatóriumban Balogh Ferenc tanítványa volt, aki szintén a Hubay-iskolát képviselte.[1] Pályafutása során volt hangversenymester a Kolozsvári Magyar Operában (1949–1957), első hegedűs (1957–1958) illetve szólista (1958–) a Kolozsvári Filharmóniánál, majd tanár a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián (1963–2003). 1964-ben megalapította a Napoca vonósnégyest. Tanítványai között voltak többek között Ágoston András, Fátyol Rudolf, ifj. Boros Mátyás, Gátai Tibor.